![]() |
לחם כוסמת ירוקה, כפרי, טבעי ועשיר... ללא גלוטן, חומרי התפחה או שמרים |
מה צריך?
המתכון הבסיסי כולל:
500 גרם כוסמת ירוקה
מים 1 כוס
מלח 1 כפית
שמן זית 1 כף
תבלינים: תימין מיובש, עלי זעתר מיובשים 1 כף מכל אחד
ואפשר: אגוזי מלך וזרעי חמניה בכמות שאוהבים (או 1/2-1 כוס)
מהמתכון - המוצג בהמשך - יוצא לחם כפרי עשיר וטעים.
היתרון של לחם מכוסמת ירוקה, (ולא החומה, הקלויה!) הוא התסיסה והתפיחה באופן טבעי ושמתקבל מרקם אחיד ואוורירי ללחם.
מהכוסמת הירוקה המושרה מופרש חומר צמיגי שמחזיק הכל יחד ובזכותו מתאפשר המרקם המוצלח. ללא תוספים, ללא שמרים ובמיוחד בלי גלוטן (שבדרך כלל הוא ש"מדביק" את הלחם).
המתכון הגיע אליי והשתפר עם הזמן.
לאט לאט ניסיתי תוספות שונות של אגוזים וזרעים: אגוזי מלך וגרעיני חמניה הם השילוב המוצלח ביותר לטעמי.
אפשר להוסיף כיד הדמיון הטובה: גרעיני דלעת, זרעי פשתן, אגוזים שונים, תבלינים אהובים ועוד...
ירקות שהוסיפו כיוון מעניין היו במיוחד: בצל ירוק או סגול, קרישה, בטטה וגזר - וגם כאן, מה שאוהבים כיד הדמיון הטובה!
בהמשך המתכון קישור ל"לחם אגוזים" נפלא שנתן לי השראה להוסיף למתכון הבסיסי קינמון ומוצרים שבדרך כלל מוצאים בעוגות כמו: תבלין ציפורן, קוקוס טחון, פרג טחון, גרידת לימון, אגוזי לוז והתבלין ציפורן, סילאן/ סטיביה/ דבש ואפילו אבקת קקאו ראוו...
היום אני אופה שני סוגי לחמים:
לחם כפרי עם טימין, זעתר, אגוזי מלך, חמניה ופשתן.
ולחם אגוזים-קינמון: עם שקדים, אגוזי לוז, קוקוס, קינמון וציפורן.
![]() |
לחם כוסמת ירוקה כפרי עשיר! |
מתכון לחם כוסמת ירוקה:
1.(לשטוף היטב) ולהשרות 500גרם כוסמת ירוקה 24-12 שעות.
2. לסנן
3. להוסיף כוס מים (או יותר - עם הניסיון - כדי להגיע לסמיכות הרצויה)
ולטחון (במעבד מזון/בלנדר/בלנדר ידני)
4. לתבל:
1 כפית מלח
1 כף שמן זית
כף טימין
כף עלי זעתר (מומלץ)
או מה שרוצים.
5. לתת לתפוח 2-12 שעות מכוסה, (הכוסמת תוססת וכך תופחת!) בכלי מספיק גדול כי זה מתרחב ועולה (אפשר לתבל לפני או אחרי ההתפחה. נוח יותר לפני) (אפשר להשאיר במקרר ולפחות חלק מהזמן בחוץ-זה תופח בטמפ' חמימה)
"בטן" תפוחה של הבלילה - אומרת שהגיע הזמן להעביר לתבנית.
(***שימו לב*** אם אין "בטן" והבלילה נשארה נמוכה - זה קורה. להעביר לתבנית כמפורט בהמשך. או שיתפח בתנור או שיצא לחם עם מרקם מעט דחוס. הכל בסדר...! ;)
6. להעביר לתבנית משומנת/נייר פרגמנט. לשפוך את הבלילה וכמה שפחות לערבב (כדי לא להוריד את התפיחה)
*אני שופכת שכבה מהבלילה, מכסה אותה באגוזי מלך ועליהם שכבה נוספת מהבלילה. ולמעלה מפזרת תבלין לקישוט וטעם.
*כדאי להשהות בתבנית עוד חצי שעה-שעה.
7. לאפות ב170-180 מעלות, (אם החום נמוך - זה עולה ותופח בתבנית - קסם!)
50-55דקות. להוציא מהתנור ולתת ללחם להתקרר.
8. מומלץ לפרוס ולשמור בהקפאה!!! הלחם טבעי וחיי המדף שלו קצרים.
אם נשארה כמות גדולה, כדאי לפרוס מראש ולהקפיא, כדי להוציא בקלות כמה פרוסות בכל פעם, לחמם ולאכול.
בתיאבון!
*מומלץ להוסיף: אגוזי מלך, גרעיני חמניה, גרעיני פשתן (בתוספת מים).
אני מוסיפה גרעיני חמניה ופשתן (עם תוספת של מים) לפני ההתפחה ואת אגוזי המלך - בתבנית.
*בימים חמים מאוד (37° ומעלה) כדאי לשים לב שהבלילה לא מתעפשת (מתכסה עובש או מעלה ריח מצחין...). אם ממש "חייבים" להכין לחם כוסמת בימים חמים - מומלץ לקצר את זמן ההתססה או להעביר למקרר. וכמובן לשטוף היטב במים ולהחליפם, בשלב הראשון של התהליך.
**מצרפת כאן, את המתכון מעורר ההשראה, שממנו קיבלתי את הרעיון להוסיף קינמון וכמויות רציניות של אגוזים, וזרעים:
אפשר להוסיף כמות מתאימה או כפולה ומכופלת של כוסמת במקום שיבולת שועל - ולהכין את אותו הלחם בלי גלוטן:
https://www.youtube.com/watch?v=5l4BvirwrZY
או:
https://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/
בהצלחה, בתיאבון ובהמון יצירה ובריאות!
![]() |
1. לשטוף היטב ולהשרות כוסמת ירוקה במים |
![]() |
2. אחרי השריה של שעתיים-שלוש, לשטוף שוב היטב ולהוסיף כוס מים |
![]() |
3. לטחון בעזרת בלנדר ידני/בלנדר או מעבד מזון |
![]() |
4. להוסיף תבלינים: משמאל המתכון הקלאסי: שמן זית, מלח, טימין ועלי זעתר מימין - יותר לכיוון עוגה: קינמון, קוקוס, אגוזים (ובמקרים שונים גם פרג, קקאו וכל רעיון שנראה לך!) |
![]() |
אחרי שטחנו, תיבלנו ובחשנו, להוסיף מלמעלה תבלין כלשהו (מומלץ) 5. להשאיר את הכלי מכוסה ולתת לבלילה לתסוס ולתפוח, בדרך כלל בין 12 ל24 שעות. עד שזה עולה (כמו בטן קטנה) ויודעים שזה אכן תפח |
![]() |
6. להעביר לתבנית משומנת או עם נייר פרגמנט. אפשר להשהות לחצי שעה-שעה נוספת בתבנית |
![]() |
7. בתנור, בחום נמוך יחסית לחם הכוסמת עולה ממש יפה...בתבניות הקאפקייקס זה ממש מפתיע! מומלץ לאפות כ45-55 דקות בחום של 160-180 מעלות. |
![]() |
לחם כוסמת ירוקה - תוצאה סופית: למעלה לחמי זעתר ותימין עם אגוזי מלך וגרעיני חמניה ולמטה (תפס צבע חום מהקינמון) לחם וקאפקייקס קינמון-שקדים |
![]() |
חשוב מאוד: לשמור בהקפאה, אחרי שהלחם כבר פרוס. |
![]() |
לחם כוסמת ירוקה - כפרי, טעים, עשיר ובריא! בתיאבון ובמלא אהבה! |
תירזה ליבנה 054-6769564
נראה מעולה. בדרך להכין. הכוסמת בהשרייה...מציעה אף להנביט לפני.
השבמחקאיזה יופי! מקסים וכל הכבוד! נשמע טוב להנביט לפני
השבמחק