יום ראשון, 19 באפריל 2020

דגנים ללא גלוטן בפסח ובכל השנה


ללא גלוטן, בפסח ובכל השנה...
לארוחת בוקר: אורז מלא עם גזר לצד סלט ירוק, ביצה קשה, זיתים ואגוזים

עברנו את פסח (ואת פרעה ואת הקורונה בפסח הזה...) ונראה שזה הזמן המתאים לעבור על רשימה של דגנים ללא גלוטן.

מלא אנשים מתפלאים עליי: "מה, בלי גלוטן? את לא אוכלת לחם? איך את מסתדרת? מה נשאר לך לאכול?!?!??"
-ותוסיפו לזה מבט שואל, גבות מורמות בפליאה, פרצוף מודאג ולפעמים אפילו מבט מרחם...

חחח 😄מצחיק!!! לא?! בעיני זה מצחיק מאוד, או לפחות משעשע.
כיוון שאני רואה אותי כמי שהתזונה שלה מאוד מגוונת ומושקעת (וגם דיי בריאה, טעימה וצבעונית...)

לעיתים החיטה נמצאת בתזונה שלך 3-5 פעמים ביום, רק בווריאציות שונות (לחם, לחמניות, קרקרים, פיתה, פסטה, עוגיות, עוגות, כולם מוצרי עשויים מקמח חיטה...)

אז אם מניחים את החיטה והולכים על "בלי גלוטן", מה בעצם נשאר לאכול בקרב הדגנים, ועדיף בריא משביע ומזין?
הרשימה שלי לפניכם:

אורז ובמיוחד אורז מלא על כל סוגיו:
אורז מלא (רגיל)
אורז מלא עגול (בתמונה למעלה, תענוג של מתכונים וטקסטורה יש לו! ממש חגיגה)
אורז מלא אדום (מאוד בריא ובעל טעם עשיר)
אורז מלא שחור (מודה שכמעט לא משתמשת בו לבד, אלא רק בתערובת -)
אורז מלא שלושה צבעים (חגיגה אמיתית)
אורז מלא מהיר להכנה של חב' בראון (קל יותר ומתבשל מהר יותר)

מוצרי אורז:
איטריות אורז (מוכנות בקלות וצ'יק צ'ק)
איטריות אורז מלא
פריכיות אורז מלא (לפעמים כשבא משהו פריך וקראנצ'י)
דפי אורז (מלא או רגיל. אלו בד"כ בתוספת טפיוקה. ואפשר לעשות איתם מגוון של ממולאים קראנצ'יים באפיה)

אורז מלא של חב' בראון, שטוף במסננת (משמאל).
לקראת בישול בסיר בו מתאדה בצל סגול קצוץ במעט מים ושמן זית
קינואה: גם כאן כמו באורז, כל סוג והאופי שלו, אפשר לשלב או ללכת על הגוון האהוב 😉
קינואה בהירה (לטעמי, העדינה ביותר, גם לעיכול)
קינואה אדומה
קינואה שחורה
קינואה מעורבת (כמובן... ;)

תירס
פריכיות תירס (בעלות מרקם פריך יותר מפריכיות אורז ולדעתי גם טעם עשיר יותר)
פופקורן (עדיף במכשיר ללא שמן*. ואז לצפות בטחינה ולערבב. ואפשר להוסיף גם תבלינים או אפילו קקאו - כמשהו מתוק). *כנראה שמתכון, או סרטון הסבר בהמשך...

דוחן (הצהבהב לבישול, ובמתכונים מסוימים יכול כמעט להחליף קוסקוס. הדוחן האפור לרוב בשימוש כקמח)

כוסמת:
כוסמת ירוקה (מתאימה ל"לחם", ראו מתכון "לחם כפרי" https://tirzalivne.blogspot.com/p/blog-page_16.html או בבישול, יוצא רירי וצמיג ופחות "אחד-אחד")
כוסמת חומה (למעשה זו כוסמת ירוקה שעברה קלייה, ולכן ללא החומרים הצמיגיים ועם הריח הדומיננטי של כוסמת)

ובטח יש עוד...

דיי הרבה אפשרויות לא?

אני מאוד אוהבת את תבשילי האורז והקינואה שלי בתוספת ירקות, במיוחד ירקות שורש
כמו: בצל, גזר, בטטה ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה.
וכמובן לתבל באהבה ובהרמוניה, כדי שיהיה טעים!
העדפה שלי היא לרוב פפריקה מתוקה ומלח, ובישול כמובן, עם (מעט) שמן זית.
אפשר לגוון בתבלינים נוספים: כמון, כורכום, עלי זעתר, אורגנו, תימין ועוד.

וההפתעה הגדולה לשואלים והמתפלאים המוזכרים בהתחלה: כן, אורז מלא מבושל עם קצת גזר ובטטה, לצד סלט ירוק עם אגוזים, גרעינים וביצה קשה לארוחת בוקר...  😊

אז למה בלי גלוטן?
למי שזה לא מתאים, גלוטן, יכול להכביד ולגרום לתופעות לא נעימות במערכת העיכול (הבל פה, נפיחות, אי נוחות בבטן, גזים, יציאות לא סדירות וכיו"ב) וגם לגרום לתופעות עקיפות כמו עייפות יתר, דלקות ופטרות חוזרות במקומות שונים בגוף, ועוד אי אלו תופעות פחות נעימות...

מבחינה נשמתית (כ נשמה הבאה לעולם ומתממשת כאן בגוף אדם/אישה בעולם החומר),
הגלוטן אינו מתאים למי שבחר לצעוד לאורך חייו כאינדיבידואל, עם ידיעה פנימית ברורה והקשבה למה שנכון בפנים. וביקש להימנע מלהידבק לתפיסות, אמונות ודעות של הכלל.
(אם זו הבחירה, הגלוטן איננו מתאים לגוף...(חשובה ההלימה האנרגטית רוח-חומר)).
הגלוטן מכיל את חלבון ה"גליאדין" שהוא החלק המדביק, ה"גלו" glue. המסמל את ההדבקות לתפיסות הכלל, ההפך מ"אחד-אחד" המייצג את האינדיבידואל, כמו באורז וקינואה למשל.
כך להבנתי, מתוך לימודים עם אילנה רוגל וקריאה בספריה ובמיוחד בספרה הראשון: "על רוח וחומר - אנציקלופדיה על תזונה ורוחניות בעידן החדש". (ממליצה מאוד! ולמידע נוסף באתר: https://www.migdalor.net/ ).

אז לכל מי ששאל, מקווה שעזרתי לראות את האפשרויות, ובטח יש עוד...
וגם לצאת קצת מהקופסה והתפיסה של מה אמורה להכיל הארוחה שלך.
כן, יש עוד אפשרויות...

באופן כללי, בעיני הכי חשוב לגוון ולהכין כך שיהיה טעים ומזמין.

אז שיהיה בתיאבון ובריאות שלמה לכולנו.

נ.ב. בהמשך אולי גם כמה מתכונים פשוטים לאורז וקינואה טעימים...

להשתמע

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה